alt Вернуться к статьям

Як видобути низькоконкурентні ключові слова в ніші

Чим смачніший пиріг, тим більше охочих його відкусити. Чим більше охочих відкусити, тим більша ймовірність, що тобі,
зрештою, не дістанеться нічого. Такий непорушний закон усіх лідируючих ніш.

У цій статті ми розповімо про методи пошуку тих самих ситних пирогів поменше, поки вся решта натовпу б’ється біля
основної годівниці. На прикладі есейної ніші ми намагатимемося розкрити алгоритм пошуку низькочастотних,
низькоконкурентних, але високоперспективних ключових слів.

Перш ніж приступити до розбору самого алгоритму пошуку, давайте визначимося з тим, що таке цей низькочастотний,
низькоконкурентний ключ, що володіє високим потенціалом.

Низькочастотний ключ (далі НЧ) – це ключ із низькою щомісячною частотністю.

НЧ ключ можна визначити за такою формулою: середнє арифметичне USA volume топ-3 ВЧ ключових слів (або суворо
інформаційного характеру або суворо комерційного, не змішувати) ділене на 100 = верхня межа кількості запитів НЧ ключа,
на які рекомендуємо орієнтуватися.

Давайте розберемо це з прикладу. В есейній ніші, топ-3 комерційними ключами є:

  • essay writing service (9000 запитів на місяць у регіоні США);
  • essay writer (17 000 запитів на місяць у регіоні США);
  • write my essay (13 000 запитів на місяць у регіоні США).

Підбираючи ВЧ ключі для аналізу, варто пам’ятати про кілька важливих моментів:

  1. Треба розуміти, що у зв’язку з тенденцією зростання популярності поведінкових
    факторів, і, відповідно, їх накрутки SEO фахівцями, кількість заявлених різними сервісами запитів може не
    відповідати реальному. На жаль, з цим нічого не вдієш (ну, або майже нічого, але про це в іншій статті), і
    доведеться працювати з тим, що є;
  2. Обов’язково відсікаємо брендові запити. Накрутка таких може бути ще вищою, ніж
    будь-яких інших ключових слів. Так, є есейні сервіси, які мають кількість заявлених брендових запитів на
    місяць — 55 000. Для порівняння, брендовий ключ світового лідера з роботобудування «boston dynamics»
    випереджає таких «есейних монстрів» всього на 10 000 запитів на місяць (65 000 США), що ніби натякає
    😉
  3. Цей метод визначення НЧ ключів не є панацеєю, чи єдиним у своєму роді, і може не
    підходити для деяких кейсів та ніш.

Повертаючись до цієї формули, отримуємо: ((9000 + 17000 + 13000) / 3) / 100 = 130
запитів на місяць – верхня межа, але орієнтуватися можна на скромнішу кількість запитів.

Низькоконкурентність запитів (далі ПК), по-хорошому, треба визначати цілою низкою методів: кількість сайтів у видачі з точним формулюванням запиту (ключ у лапках); кількість сайтів у топі з точним входженням ключа в title; кількість беклінків із унікальних доменів з наявністю точного або розведеного ключа в анкорі; вартість кліку у контекстній рекламі, тощо. Але на етапі підбору НК ключів можна використовувати старий добрий модуль Keywords explorer. Звичайно, він не даватиме 100% картину, тому що для визначення конкурентності ключа, ahrefs використовує дані з власної бази, яка оновлюється рідше, ніж у Google, і значно скромніша у своїх розмірах. Та й сам метод аналізу може здатися досить примітивним:

Ahrefs бере середнє арифметичне від кількості унікальних доменів, що посилаються на сторінки з топ-10 за даним ключем, в рамках зазначеного гео.

Але на сьогоднішній день, цей метод є найбільш ефективним у своєму балансі продуктивність-час. Нижче – скрін того, як ahrefs визначає конкурентність ключа:

file_1550753988

Як видно з скрин, ключ essay writing service є супер-конкурентним, за оцінкою ahrefs. А якщо врахувати, що конкурентність ключа цей сервіс оцінює не лінійно, а експоненційно, то можна уявити, скільки грошей і часу може піти на підкорення ТОП-3 Google…

file_1550754094

Нас цікавлять ключі в першій групі 0-10, оскільки наша мета — зібрати максимум ПК НЧ ключів, які дозволять отримати цільовий трафік із мінімальними тимчасовими та грошовими вкладеннями.

Перспективні ключі — ключі, які потенційно принесуть замовлення. Пошук таких ключів — мабуть, найнетривіальніший і найкреативніший етап завдання. Розкажемо пару методів, як відокремити зерна від полови:

1. Common sense (здоровий глузд) — очевидно, що ключ, що містить у собі заклики до купівлі та дії, найімовірніше вбиваються нашою платоспроможною цільовою аудиторією. Приклади таких слів та словосполучень у ніші есе: for money; do my; make my; write my; cheap; pay for; for me; від $10 і т.д. Із цим все просто.

2. Блок «Searches related». За допомогою цього блоку Google розповідає, які ще запити вводили користувачі в рамках однієї сесії. Ми можемо легко зрозуміти наміри користувача, аналізуючи цей блок. Варто пам’ятати, що цей блок – геозалежний. І його треба перевіряти строго під тим ІР і тією локалізацією, в якій знаходиться ваша ЦА. Також, не забуваємо, що дані в цьому блоці теж «страждають» від накруток поведінкових факторів і не можуть претендувати на стовідсоткову об’єктивність. Розберемо цей метод на прикладі ключа essay writing, який може вбиватися як студентами для пошуку есейних сервісів, так і для пошуку навчальних матеріалів, щоб написати роботу самому. Спробуємо визначити, чи може він приносити замовлення та бути комерційним ключем.

file_1550754324

Як видно з прикладу, із 8 запропонованих Google запитів, тільки 1 ключовик є нашим цільовим (essay writing service), решта 9 або сумнівних, або відверто інформаційних. Essay writing samples / examples — шукають студенти, які хочуть надихнутись чужими роботами, для написання своєї власної. Types of essay writing, essay writing topics – також пошук навчального матеріалу. А essay writing for kids взагалі не наша цільова аудиторія. Висновок: essay writing є скоріш за все інформаційним ключем, а не комерційним.

3. Соцмережі — на прикладі мікроблогу Twitter, можна вбити ключ, що цікавить, у пошук по Twitter’у і подивитися, в якому контексті його використовує потенційна цільова аудиторія. З мінусів: по-перше, треба мати обліковий запис; по-друге, доведеться добре поритися в купі твіттів, і відсіяти море спамерів; по-третє, цей метод не ідеальний, він непогано працює у парі з попередніми. Чим конкурентніша ніша, тим із великою кількістю спамного сміття доведеться зіткнутися у процесі пошуку відповіді.

4. Google видача — просто подивіться, скільки з 10 слотів видачі в топ-10 займають саме комерційні проекти, чи є у видачі Shop card. Чим більше комерційних сайтів, тим цікавіший ключ з погляду інтенту користувача. На жаль, цей метод не завжди підходить для визначення ПК НЧ ключів, за якими не сформувалася видача.

5. Google scholar
— якщо хтось не знав, це видача, в якій беруть участь переважно наукові роботи, академічні праці та статті з авторитетних джерел. У цю видачу, по-хорошому, не повинні потрапляти комерційні статті (заточені під комерційні ключі, що продають). Наприклад:

file_1550754453

За ключом essay writing service на перших позиціях красуються наукові статті, а не послуги з продажу послуг. Якщо ви вбиваєте в цей пошуковик ключ, що вивчається і знаходите у видачі багато статей з точним входженням ключа в title і description, то це погана ознака. На жаль, цей метод, як і попередній, не завжди підходить для запитів, що тільки з’явилися, для яких ще не створено достатньо матеріалу, з якого могла б сформуватися видача (найласкіші запити).

Сервіси, інструменти та кроки по збору бази ключів
Які послуги можуть допомогти відловлювати такі ключові слова? Які допоможуть зібрати базу з ПК НЧ запитів із високим купівельним потенціалом? Можемо запропонувати вам шукати нові ключові запити (свіжі запити), які вже були згадані вище. По-перше, такі ключі, за замовчуванням, є низькоконкурентними, тому що запит лише виник, і видача ще нічим не заповнена. По-друге, такі ключі зазвичай є низькочастотними, що теж підходить під нашу стратегію. І по-третє, як показує практика, такі ключі можуть мати зростаючі тренди. А сайт, контент якого відповідає трендовим запитам, Google має додатковий бонус до трастовості.

Крок перший: збирання ключів. І тут ми пропоную повернутися до старого доброго ahrefs і звернути увагу на модуль Keywords Explorer, а саме його частина Newly discovered. (А якщо у вас немає доступу до цього інструменту, завжди є хтось чуйний, хто готовий допомогти ;). Це блок із новими виявленими запитами. Найчастіше, серед іншого, у переліку цих ключів трапляється відвертий шлак. Але трапляються й придатні знахідки. Так на скрині за ключом «essay writing service» тільки за період з грудня 2018 по лютий 2019 були виявлені низькочастотні і через свою абсолютну новизну низькоконкурентні ключові слова. Наприклад, запит “best essay writing service sites” виглядає дуже привабливо.

file_1550754601

Крок другий: перевірка ключа на конкурентність. Повертаємося до етапу визначення конкурентності ключа, і перевіряємо, щоб сам ahrefs оцінював даний ключ 0-10 за внутрішньою шкалою складності (майже всі ключі в розділі Newly discovered, як правило, або 0-10, або настільки свіжі, що взагалі не мають статистики з складності). Ще можна вдаватися до поверхового ознайомлення з видачею по ключу. Наприклад, у випадку з ключем “best essay writing service sites” у ТОП-10 видачі немає жодного сайту з точним входженням цього ключа ні в title, ні в description, що вселяє деяку надію.

Крок третій: визначаємо інтент ключовика. Він обов’язково має бути комерційним. В даному випадку, за ключом “best essay writing service sites”, крім здорового глузду, що підказує, що це пошук кращого сервісу, в якому можна замовити будинок, перевіряємо ще й блок “Searches related”. У «Searches related» представлені потенційно цікаві запити (до речі, серед них є й інші НЧ та ПК ключі).

file_1550754685

Крок четвертий: ивикористовуємо знахідку для влучення в топ. Тут уже все вже залежить від ваших методів 😉 

file_1550754718

Якщо, з якихось причин ви не хочете або не можете використовувати сервіс ahrefs, можна спробувати пошукати нові ключові слова за допомогою Google Trends. Для цього достатньо ввести в поле введення ВЧ ключ, відфільтрувати видачу за часом, вибрати значення «Rising» та подивитися на список ключів у блоці «Related queries». Наприклад, подивитися, що новенького з’явилося за останні 7 днів за ключом Essay writing service в гео США. На жаль, нові запити з’являються в цьому розділі не так часто. Зате можна знайти запити зі зростаючим трендом. Та й хто точніше Google скаже вам, що нині гуглять.